Kulturkrockar och barn del 1

Vi här i norden är ju kända för att vara väldigt slappa och laid-back då det kommer till barnuppfostran. Sanningen är kanske främst den att vi är så rädda för att vårt barn ska skada sig så vi lindar in hen i bomull. Men för folk utifrån, från andra länder, är vårt sätt främmande. Vi har liksom inte ”pli” på våra barn. Föräldrar säger inte till och respekten från barnet uteblir. Lite på samma sätt som det blivit i skolorna. Läraren har inte längre någon auktoritet och respekten till hen är puts väck.

Jämför då vissa delstater i Indien, där läraren har rätt att slå eleverna. Att aga barnen hemma är inte något någon lyfter på ögonbrynen för. Och vi behöver inte gå längre än Frankrike och England där aga i barnuppfostran (mej veterligen) är en familjesak som inte rör någon utomstående. En dask på rumpan eller en luggning är inget konstigt såvida det inte blir märken.

Jag förespråkar absolut INTE barnaga! Och en konflikt bör inte lösas med frustrationer som ter sig i våldsamma uttryck. Jag hatar konflikter, har alltid gjort. Men jag väljer att ha konflikter med mina barn därför att jag tror (hoppas) att de kommer att tacka mej senare. Tack vare konflikter kommer de att bli förberedda inför livets ups and downs. Speciellt alla hinder och problem på vägen.

Absolut enklast skulle det vara att låta dem göra vad som helst, äta vad som helst och när som helst. Jösses, vad mycket tid jag skulle ha att göra mina grejer och slippa lägga mej i hela tiden. Att vara en ja-sägare skulle göra mit liv simpelt och vilken energi jag skulle spara! Bortskämda barn vill jag däremot INTE ha, så jag forsätter säga nej, nej, NEEEEEJ.

Är du en ja- eller nej-sägare?

barnfotografering

6 svar till “Kulturkrockar och barn del 1”

    1. Jo har läst texter av Petra och jag hör vad hon säger. Att göra så i praktiken funkar helt enkelt inte för oss. Ibland bättre men ibland känns det om Petra har någon slags agenda att ge dåligt föräldrasamvete 😉

      Gilla

  1. När barnen var små var jag nog en ganska strikt förälder, jag avskyr att skrika och ropa men hade tydliga regler som jag motiverade. Oftast…. nu när barnen börjar närma sig tonåren så hoppas jag att det finns en grund att bygga vidare på. Rutinerna finns kvar men man kan rucka på dem vid behov. Men vi har också haft tur, våra barn har i princip alltid varit ”enkla och lättskötta”, och det har aldrig förekommit stora konflikter. Får se om tonåren ändrar på det hehe. Jag förespråkar tydlighet och regler med barn, jag är nödvändigtvis inte en rabiat nejsägare men jag tror att klara regler skapar trygghet.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: