Hjälp ett samvete!

Vips där for helgen förbi! Och jag har omedvetet tagit en paus från sociala medier. Har tittat in nu som då, men MYCKET mindre än normalt. Det har varit minst sagt befriande! Till och med Instagram har jag försummat, likaså bloggen. Det har säkert hänt massor intressant på bloggar men vet ni vad, jag behöver inte veta. Det ÄR ok att inte vara först på en nyhet eller medverkande i ytterligare en bröstdebatt på SOME. Känns bra med paus från det livet emellanåt.

Däremot undrar jag lite över var engagemanget är då det kommer till verkligt viktiga och aktuella ämnen. Det är uppenbart hur ni har raderat den döda lilla killen på en grekisk strand ur ert minne. Den otäcka bilden stannade inte länge kvar på näthinnan. För någon dag sedan drunknade tolv barn i ett iskallt hav. Två bebisar tog sina sista små andetag på en överfull båt och sjönk sedan ner till sin död. Med lungor fyllda med saltvatten. Kändes det någonstans? Ett litet sting? Eller hoppade ni över den fruktansvärda nyheten? Kanske det var mer intressant att läsa om Teemu Selännes tweet, vilket tar mej vidare till nästa grej där engemanget tycks utebli.

Medelhavet har snart fler lik än fiskar. Vad gör vi? Norden, Europa, världen (i alla fall om Trump blir president) är snart en plats av ondo. Det kanske inte stinger till nu, men det borde! Med denna utveckling går ingen längre säker. Ska vi leva om nazisttiden där folk slaktades som djur? Fokuset ligger på flyktingarna och vad vi ska göra med dem och att motståndrörelser ploppar upp som svampar verkar inte bekomma någon. Det väcker inte det deltagande som jag önskar.

Om jag på Facebook har delat en tragisk story om ett flyktingöde, får den kanske en like samtidigt som en ny profilbild får 168. Också lättsamma ämnen gillas och kommenteras mycket mer än de ämnen som verkligen borde beröra ALLA mycket mera.

Jag vet, man orkar inte alltid ta in allt. Man vill inte befatta sig med hemskheter. Skyffla in under mattan känns lättare. Men jag vet att kapaciteten finns att få något till stånd. Genom sociala medier, genom starka bloggare. Vi kan nog bättre. Visst?

SAMSUNG CSC

Nu kallar sängen. Men vill ännu berätta om ett mail jag fick idag av Malin. Hon berättade om den fina lilla välgörenhetsföreningen Nada-Nord. Hela verksamheten är på frivillig basis och alla insamlade pengar går direkt till hjälparbetet. De gör ett otroligt jobb och har jobbat baken av sig på bland annat ön Lesbos, där de tagit emot familjer på flykt. Teamet består av sjukskötare, präst och biståndsarbetare. Alla har de rest på egen bekostnad för att ge av sig själv till de som just då behöver dem som allra mest. Omplåstring, torra kläder, lugnande ord eller en värmande kram. Det är så himla fint!

Denna fredag åker Malins pappa och farbror till Lesbos med nästa team av volontärer. Hjälp dem att hjälpa köpa mat, regnkläder, värmefiltar och tält. Samtidigt stöder du den grekiska handeln där Nada-Nord inhandlar varorna de sedan distribuerar. Och som pricken på i:et så hjälper du dej själv att lätta på samvetet lite grann. Win. Win. Win.

Mera info om Nada-Nord och deras hjälteinsatser finns här. Kontonumret för inbetalning är FI9755670720109853 och referensnumret för båtflyktingar är 4006. Att betala in via mess är lätt som en plätt! 

unnamed

Heppa gärna till i kommentarsfältet om du har hjälpt! Och SPRID för bövelen detta på era sociala platformar! MERCI BEAUCOUP MES AMIS!

17 svar till “Hjälp ett samvete!”

 1. Du satte liksom fingret på varför det irriterar mig när en del bloggare oijar och voijar sig över hur hemskt det är med flyktingkrisen och hur de gråtandes kramar om sina egna barn på natten, för att sen inte ta upp ämnet igen. Det är liksom ett sätt för folk att lätta på sitt dåliga samvete för att de inte gör något. Säger nu inte att det inte finns dom som gör något, men rätt få av alla som skriver om hur hemskt det är. Jätte bra att du påminner om det här och hur viktigt det också är att ta upp allvarliga ämnen som faktiskt berör! Det tycker jag också är viktigt. Man må nu gråta sen när man inte får 168 likes 😉

  Gillad av 1 person

 2. Det är viktigt att blogga också om dessa saker, för i ”början” (om man nu kan säga så) så donerade jag till kyrkans utlandshjälp och sen kom livet emellan. Men nu läste jag först ditt inlägg och sedan Peppes och fick till och med upp arslet och satte mig framför datorn för att understöda Nada Nord. En organisation som jag inte hade hört om tidigare här i södra Finland. På det sättet kan man säga att ditt inlägg nog konkret hade skillnad med andra ord.

  Gillad av 1 person

 3. Nada-Nord har jag betalat summor till flera gånger. Så även inför deras kommande resa. Små summor ofta försöker jag köra, det är fullt realistiskt, Delat på fb gjorde jag för några dagar sedan. Bloggen har jag inte tänkt på eftersom jag tänker att nån knappt läser den men ska tänka om där och länka där via också. Kanske nån får den lilla puffen att betala, eller annars bara hjälpa på nåt vis. Om inte annat som ett ställningstagande som motkraft till alla främlingsfientliga attityder som ökar skrämmande fort.
  Tack för ett viktigt och bra inlägg.

  Gillad av 1 person

  1. Jo du ska absolut också göra det på bloggen! Den ska inte underskattas. Ett ställningstagande är också något bra. Tack för att du har hjälpt och tack för din kommentar!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: