En crash course i stil för politiker och annat löst folk.

För tillfället pudrar jag politikernäsor från morgon till kväll. När man talar om politiker gör man oftast det med en lite nedvärderande ton på rösten. Men de är väl människor som oss alla andra. De facto är att de ca 50 stycken jag hittills har vippat med sminkpenseln på utgör en ganska prima kontrollgrupp. Denna grupp speglar de olika människorna i samhället med olika bakgrund, värderingar och livssyn. Från den ena ytterligheten till den andra. Den ena (mycket) trevligare än den andra.

När det kommer till själva till själva paketeringen, hur dessa politiker klär sig kan man dock bli något förvånad. Milt sagt. Det kan tyckas ytligt det där med stil och kläder, men det är det inte. Det går djupare än så. Det är sant som det är sagt; ”du får aldrig en andra chans att göra ett gott första intryck”.

När en av politikergubbarna kommer in med ett par urtvättade svarta collegebyxor för att göra en intervju i tv, då vet jag inte längre var jag befinner mej. Har jag på någon vänster råkat i soffan hos en främmande arbetslös karl? Drömmer jag? Eller är det så att han har gått fel? Han skulle nog till Brando pub men gick vilse.

Alltså nu talar vi om ett par hemmabrallor (!) mjukisbyxor(!) schläckers(!). På en politiker. Inför riksdagsvalet. Jag som trodde den där diskussionen om kläder handlade om politikerna ska ha slips eller inte. Men det kanske var i Sverige. För här i Finland, i vinddräkternas Mecka, kör vi tydligen en mer folklig avslappnad stil. En stil som inte sticker ut ur mängden, en stil som finländarna kan sympatisera med, en stil som hålls inom ramarna för Jantelagen.

Han må ha mycket gott att säga denna mysgubbe. Fina värderingar som matchar mina och han må stå upp för feminismen och ett jämställt samhälle. Men han kan omöjligen få min röst. Med de skitiga byxorna kan han inte övertyga mej. Detta med första intrycket gäller inte bara för arbetsintervjuer och annat formellt, det kan och bör appliceras även i vardagen. Men vem orkar se bra ut hela tiden? Så tänkte jag, min idiot, förra veckan och gick ut sjaskigare än en toalett på Shell. BIG mistake! För man vill se fräsch och piffig ut när man stöter på ett gammalt ex! En toalett är långt ifrån sexy.

Indiska klänning mode

5 svar till “En crash course i stil för politiker och annat löst folk.”

 1. Hur man ser ut reflekterar starkt på hur folk uppfattar en. Tänk om Stubb skulle få för sig att låta håret växa ut, skaffa dreads och börja springa omkring i barfotaskor. En eller annan supporter skulle ryka tippar jag, andra kanske ”äntligen” skulle ta honom på allvar. Det finns ju gott om kandidater som ser ut så och det är inte svårt att gissa i vilken stil många av deras väljare klär sig eller vilka partier de representerar. Det handlar ju alltså lika mycket om livsstil. Vill man alltså ha en typ som tycker om att doka bärs framför tv:n och inte bryr sig om att ställa sig upp och orda så har du ju hittat en fin kandidat där!

  Gilla

 2. Mmmm och på vilket sätt är det ok att dömma en människa baserat på hur hen väljer att klä sig?
  Då kan man väl lika gärna dömma folk baserat på deras arbete, hudfärg etc

  OM nu personen dessutom står för allt det man själv skulle stå för, men ändå inte röstar på denne utan tex nån idiot för att denne har finare byxor.. Ja då har man ju hål i huvudet.

  Gilla

  1. Nej man vill absolut inte dömma någon efter utseende, men det går inte att tro att första intrycket inte har någon skillnad. För det har det vare sig man vill eller ej. Insidan är ALLTID viktigare än utsidan men om du ska göra ett första intryck så har du inte många sekunder på dej och insidan hinner antagligen inte visa sig.

   Gilla

 3. Knappast röstar någon på någon på basis av utseende utan att först ha kollat att värderingarna stämmer ihop med ens egna men det påverkar definitivt hur folk uppfattar varandra. Förra helgen till exempel på en klubb i Åbo ville en kis som ser ut som en uteliggare vara med i en jamsession och blev nästan bortförd från scenen, hör och häpna så visade det sig att han var en otroligt skicklig pianist. Alla stod och gapade när han spelade som en gud. Första intrycket GÖR skillnad, vare sig det känns rätt eller fel.

  Gilla

  1. Så är det. Kan kännas trist förstås, men oberoende hur mycket man vill förneka det så stämmer det. Ett enkelt exempel är om du går till läkaren och tas emot av någon som inte har läkarrock på. Du blir lite suspekt där.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: