Lyx eller budget

För den som är intresserad reder jag ut lite begrepp över olika boendeformer i mitt älskade och bästa resmål..surprise..Marocko! Det är lätt att bli aningen konfunderad av de olika kategorierna när man söker hotell. Det finns vanliga hotell och så finns det lyxhotell. Vill och har man mycket pengar, går det att spendera hur mycket som helst på hotellnätter i Marocko. Tvåtusen euros per natt är inget att höja på ögonbrynen åt. Bland annat det anrika hotellet La Mamounia, där diverse kändisar genom åren övernattat,  är inget för dem som reser med en budget. Det är säkerligen en speciell upplevelse, men för mindre kosing kan du ändå bo väldigt nice.

Uppe i bergen finns det logi som kallas Kasbah. Det betyder oftast att det är ett gammalt fort eller slott som numera fungerar som hotell. I bergen finns även så kallade Eco Lodges som inte sällan betyder att man delar hus med lokalinvånare. Det vill säga att man får inblick i en familjs leverne och deras sätt att leva med fokus på hållbarhet och ekologiskt tänk. Känns väldigt intressant!

Förutom villor och boutique hotell finns det riads. En riad är ett traditionellt hus (i gamla stan) med innergård utan tak. Dessa har få fönster ut mot stan och går man förbi en riad går den oftast obemärkt förbi. Riadsen fungerar på lika sätt som bed&breakfast och antalet rum är inte så många. Reser man med barn kan man med fördel skippa att bo på en riad. De är ofta lyhörda och inte så privata. Vårt rum där vi bodde hade inte ens lås på dörren. Men för den autentiska upplevelsen, välj absolut en riad! Porlande fontäner, apelsinträd, fåglar som kvittrar på innergården och terrassen att äta frukost på är oslagbart.

Vi bodde de första nätterna på ett bed&breakfast ute på vischan nära bergen. De följande nätterna sov vi på ett mindre hotell i Essaouira vid kusten. De sista nätterna spenderade vi innanför stadsmurarna i Marrakech, i medinan. Det var en riad med fem rum.

Jag älskade alla rum lika mycket. Så olika men alla så härliga! Priser för dessa låg på ca 80-150€/natt med frukost. Prisvärt. Och mycket billigare finns! Nästa gång vill jag definitivt bo hos en berberfamilj i öknen. Om jag får någon med mej på dylika äventyr.

Här bodde vi ensamma i hela huset. Lågsäsong är great det! Bäst att gilla mintte för det blir man bjuden på vart man än kommer.

Detta lilla hotell var verkligen som en inredningsaffär. Så mycket att titta på. En mix av olika stilar. Och trädgården var härligt lummig. Vyn från terrassen vätter mot havet och centrum.

Och så denna riad i Marrakech. Minimalistisk och lugn för ögat. Blev så sjukt sugen på att renovera och inreda en riad.

6 svar till “Lyx eller budget”

  1. Åååh, så fina bilder! Fick lite längtan till värme och sol nu, fast jag egentligen inte är någon större södernfantast. Marocko (Agadir) har jag besökt en gång, det var min och Anders första gemensamma utlandsresa år 1996, haha! 🙂

    Gillad av 1 person

    1. Det finns tydligen saker vi har olika åsikt om 😉 ÄLSKAR ju södern. Fast det här var ju inte en typisk södernresa. Agadir har jag också besökt back in those times 😀 Ni har ju varit ihop sedan urminnes tider!!

      Gilla

Lämna en kommentar