Decemberlistan

Om man inte känner för att stressa bara för att julen ligger bakom knuten, så kan man passa på att göra andra mer mysiga saker. Själv har jag aldrig haft julstress. Tror att jag de senaste åren faktiskt har inhandlat alla klappar på självaste julafton. Helt i frid och fröjd i mer eller mindre tomma butiker. Nätshopping funkar ju annars prima. Ingen trängsel, det enda som behövs är du och ditt kreditkort. För en ännu mysigare shoppingupplevelse tänder du klyschigt lite ljus och häller upp en stor kopp glögg. Annas pepparkakor passar utmärkt till.

Och vill man inte alls beblanda sig med konsumtionshysterin funkar kombon glögg och Annas pepparkakor också bra. Kura upp med en bra bok, podd eller tv-serie.

Det jag helst vill göra är att träffa vänner i det decembersvarta. Bara gotta sig i härligt tjejsnack och ännu mer (vin)glögg. Jag fick riktigt megalust att sitta på något mysigt café eller en restaurang med nära och kära. Inne i värmen och se vimlet av småspringande människor utanför.

Och som jag skrev om igår, att ta hand om sig själv. Ansiktsbehandling, ta hand om torra händer, fötter och de där hemska nagelbanden man inte kan sluta riva på. För att inte glömma den stela kroppen. Massage och djupstretching. Låt din partner massera dej med en skön olja och stretcha sedan tillsammans. Yoga gör alltid gott för både kropp och sinne.

Så här är den ultimata decemberlistan, Nadia tipsar:

Nätshopping– för den som känner för att shoppa. Den lata tar leveransen fram till dörren (man vill inte sätta sin fot på postkontoret i december).

Pepparkakor-om man inte orkar baka egna kan man bara äta degen. Halvfrusen smakar mums. Annars är Annas bäst.

Glögg-Kanske de flesta gillar Blossas glögg, men svartvinbärsglögg är bäst i test, enligt mej. Drick så det kommer ut ur öronen. Fast välj den alkoholfria i så fall!

Vin-Que Pasa. Billigt och dessutom ekologiskt. Funkar varje fredag. Lättdrucket och vinigt, enligt vinexperten Boussir. Vad kan man mer begära?

Vänner-TA TID och häng i goda vänners lag. De som du känner är du tryggast med, men varför inte träffa någon du inte sett på länge eller randomvälja någon från din FB-lista? Lite som en date men ändå inte.

Le-Skippa de intränade ”god jul-önskningarna” och ge istället ett stort smile till någon okänd varje dag. Jag lovar, du kommer att mysa inombords. It’s an order!

Skratta– Så att du pissar ner dej. Åtminstone fyra gånger före jul. Du kommer garanterat inte att bli arg fast småbyxorna blir våta.

Massage– För den stela nacken. Samtidigt frigörs endorfiner och hur skönt är inte en rejäl knådning! Glöm för guds skull inte oljan eller Klintas massageljus. Kan ju bli riktigt mysigt det här.

Yoga-Kom igen, nu kör vi morgonyoga fram till jul! Finns inga gånger som jag känner mej bättre än när jag kört fem minuters yogastretch. Att en gammal kropp plötsligt känns som en femtonårings, på bara några minuter, är crazy!

Tv-serier-Ett maraton av tv-serietittande är aldrig fel. Glöm världen utanför och slukas upp av till exempel ”The affair” eller ”Marco Polo”.

Poddar-Jag fattar inte att det ska vara så svårt för många att lyssna på poddar. Det är ju busenkelt. Lägg i örat på en promenad eller fredagsstädning. Om man inte kan koncentrera sigpå två saker samtidigt, gör då inget annat än att lyssna på podden. Prova, det ska nog gå bra att bara vara i fyrtifem minuter. Kan man inte, så måste man nog börja ÖVA. Magnus och Peppes podcast är inte överskattad på något sätt. Den är bra! Vem vill inte höra på ett gammalt par som gnabbas?

Böcker-Själv är jag så dålig att läsa böcker numera. Skäms! Men jag fick Sara Jungerstens bok, #döden, till present och den ska läsas. Sjunka in i fablernas värld. Det finns nästan inget skönare än när intellektetet tackar.

Café och restaurang– Just i december känns det så sjukt mysigt med café- och restaurangbesök! Där sitter man i gott sällskap (eller varför inte ensam). Det är varmt, det är lugnt och extraavslappnande då man vet rusningen utanför. Vill man gömma sig och kanske pussas i fred, går man till Astor på en varm choklad. Vill man ha god mat på det mest unika läget i Vasa, går man till Faros.

Det är en speciell känsla i luften i december. Luften darrar av förväntningar och snabba hjärtslag. Några njuter och andra muttrar och vill spola fram tiden. Vilken decembertyp du än är, printa ut min lista och gör december ännu bättre.

För mer jultips och annat kul, bland annat än moralkrönika (med mycket viktigt ämne) av yours truly, köp fredagens Vasablad och läs den glassiga Sevendaysbilagan!

Puss&kram

Det var inte så decembermörkt i fjol.

 

 

9 svar till “Decemberlistan”

  1. Amen! Love your list! Ingen julstress här heller. Några gånger under tidigare år (senast fjol faktiskt) har vi tagit in på hotell i Åbo, bara för att shoppa, dricka glögg, shoppa igen och sen tillsist avrunda med en god middag och lyxig hotellnatt med tillhörande himmelsk frukost på morgonen. Sen har vi åkt hem med bägsen fulla med julklappar och med en känsla av att vara nykär då man haft tid att rå om varann. Bästa dagarna på året om man frågar mig! all shopping avklarad under synnerligen trevlig samvaro.

    Gilla

    1. Ja, förutom det att det i år strider mot min tanke om att handla lokalt. Men å andra sidan bodde vi ute i skogen då, där det inte fanns så många affärer att stöda med shopping. Nu stannar vi på hemmaplan och handlar. Men en hotellnatt i stan skulle sitta ganska bra ändå… 🙂

      Gillad av 1 person

    1. Jo nam nam! Hotellfrukost ska inte sluta 9.30 på helger. Far aldrig till såna hotell sån slöfock som jag är om morgnarna 😉 Har inte övernattat på många hotell i Vasa men Astorfrullen är säkerligen bäst. Kör de ekologiskt där nu?

      Gilla

  2. Pingback: Gjort läxan! |

Lämna en kommentar