Facebook-rasister, go home!

Idag har diverse nyhetstidningar bekräftat att den man som igår blev knivskuren i Vasa har dött. Så skrämmande och tragiskt! Mitt på ljusa dagen i Vasas lilla centrum. Enligt spekulationer var förövaren av ett annat folkslag.

Idag har det också funnits mycket rasism i mitt facebook-flöde. Det är mycket i mitt facebook-flöde som jag skulle klara mej utan. Dumma linkar, bilder på matkladdiga bebisar och störande reklam. Men när det kommer till kritan, är dessa ändå helt ok. Helt ok om jag jämför med att läsa statusuppdateringar som idag florerat i mitt flöde. Statusuppdateringar av facebook-vänner. Kanske inte mina närmaste polare irl så att säga, men ändå människor som jag respekterar och gärna talar med ibland.

Jag uppskattar inte att det förekommer rasism i mitt flöde. Att läsa statusar som ”RIP jävla zigenarpack, ”aphelveten” Terroristtattare” för att nu nämna några, gör mej fruktansvärt förbannad. Och ledsen. Ledsen på att INGEN av de ca 2000 fb-vännerna säger något. Ingen ingriper. Däremot är det många som joinar tråden med exempel på hur vidriga detta folkslag är. Resten av facebook håller tyst. Varför? Hur ska vi kunna utrota rasismen när ingen på facebook vågar säga till? Den lilla facebook-tråden blev plötsligt en tydlig spegelbild av hur rasismen ser ut i Finland. Den pågår konstant utan att någon vågar slå näven i bordet och ryta till.

Jag är inte rasist MEN..Nej huadå! Patetiskt nog svarade en kille på mitt inlägg att det nog finns folk här i landet som inte tycker om vita. Jahaps, nej men stackars, stackars dej då. Jag har svårt att tro att glåpord, stryk och skitiga blickar hör till din vardag. Att du flytt från ett land för att undgå döden till ett land där du inte är välkommen, till ett land där du praktiskt taget också kunde bli mördad. Eller bara sakta men säkert dö inuti. Eller är det din verklighet du finska vita man?

Ni hör, jag är otroligt lack. Besviken. Yttrandefrihet må vara varje människas rätt men hets mot folkgrupp, det är banne mej både osmakligt och olagligt!

Och hon har talat.

Här finns exempel på andra facebook-rasister. De ”skojiga” rasisterna som man stöter på allt för ofta.

fuck

8 svar till “Facebook-rasister, go home!”

  1. Ja, jag var tvungen. Trots att det var till en kompis. Och risken för att bli påhoppad (vilket jag blev). Det blev en lång tråd med hätska kommentarer. Och jag som hatar konflikter.

   Gilla

 1. Alltså I’m speechless!! man tappar ju all hopp om en jämnställd framtid… vad ledsen man blir! Men glad blir jag av super mänskor som vågar fighta detta!

  Gilla

 2. Jag har på allvar gått omkring och trott att finländare är ganska toleranta och fredliga men på kort tid har jag på gatorna i Helsingfors bevittnat hur folk rakt ut uppmanat folk av annan hudfärg än de själva att flytta på sig eller åka hem. Uppmaningarna har kommit från vita medelklass (och -ålders) kvinnor. vafan?!

  Gilla

 3. nu hänger jag inte riktigt med. Jag har missat det rasistiska i det här mordet. Menar man att någon av männen var zigenare, eller båda? Jag trodde att det som står i nyheterna att de båda männen inte kände varandra från förr stämde…På sätt o vis skulle det nästan kännas lite bättre om de faktiskt vore en uppgörelse mellan tex två zigenare. Bättre om de har något otalt från tidigare att reda upp än om en helt vanlig 60-åring går på stan och blir mördad. Äh, låter säkert konstigt men känns bättre om det faktiskt fanns något motiv.

  Gilla

  1. Nej, detta inlägg handlar inte om den tragiska händelsen att en oskyldig man blev mördad. Utan om alla rasisitiska kommentarer och trådar det fanns på facebook efter händelsen. Hur vanliga lärare, dagistanter, servicepersonal fullkomligt hävde ur sig olämpligheter (läs: hets mot folkgrupp).
   Det är klart man blir förbannad att någon blir knivhuggen mitt på ljusa dagen. Om det så var av en finsk mentalpatient eller en romer.

   Fattar din point med motiv!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: