Slutdiskuterat. Eller?

Det har varit mycket gnäll och pip på många bloggar om det här med kommersiella samarbeten. Ibland vill man bara stänga öronen (eller ögonen då), logga ut från hela bloggosfären och andas vanlig luft igen. Och så loggar man in igen och hoppas på att det finns nytt och fräscht innehåll på bloggarna igen (För tänk, vilken lyx det här med bloggar är! Gratis underhållning som tidningar med mode, samhällsdebatter, vardagsliv och inredning!)

Men till samarbeten och reklam. Borde inte alla vid detta lag VETA att man inte får syssla med smygreklam på bloggar? Borde inte alla redan fatta att visa mittfingret åt företag som försöker utnyttja en genom att vilja köpa synlighet för en burk fläckborttagningsmedel? Kanske inte. Kanske denna debatt är något som kommer att cirkulera på bloggar i tid och otid. Varför? Jo, för att vissa företag kommer alltid att vara a-holes och somliga bloggare kommer alltid att bli lika glada för en gratis mascara. Senast jag kollade tog Siwa inte emot mascara som betalningsmedel. Behåll mascaran och ge mej cash. Jag har bills to pay.

Vill jag då marknadsföra megagiftiga tvättmedel, bilgarage, fula armband och andra produkter som jag inte gillar? Aldrig. Inte för tusen mascaror och inte för tusen euros. Min blogg är inte ett annonstorg dit någon kan spy ut en hög med reklam. På min blogg gör jag reklam för sånt JAG gillar och som jag kan tänka mej att NI kanske gillar.

Bloggosfären skiljer sig egentligen väldigt lite jämfört med världen utanför. Vi måste kunna sälja våra tjänster med stolthet. Och enligt ungefärlig marknadsnivå. Det är ytterst fult att sälja till underpris. Du förstör inte bara för alla andra utan även för dej själv. Och så får du fortsätta försöka betala i Siwa med mascaror.

Jag är olidligt trött på debatten om hur det är big NO NO med smygreklam på bloggar. Ska vi bara ta åt oss och fatta nu?

Jag har tangerat ämnet tidigare här och idag skrev Linn om detta. Läs och bli påminda.

hösthösthöst

5 svar till “Slutdiskuterat. Eller?”

 1. Det är knepigt, men samtidigt väldigt intressant det här med bloggare och samarbeten. Sen upplever jag också i nuläget att varje gång jag vill tipsa om en bra grej, från hjärtat, så känner jag mig skyldig att skriva ut att det här är enbart ett tips, ingen marknadsföring från företag som kontaktat mig osv. Det blir så förskräckligt ändlöst att skriva det varje gång, hela tiden.

  Sen känner jag att vi, eller åtminstone jag, behöver mycket mera kött på benen vad gäller bloggsamarbeten. Speciellt allt det här som har med prissättning att göra osv. Jag önskar att det fanns möjlighet att slå våra kloka huvuden ihop, gamla bloggrävar och nyare förmågor. För jo, social media är nutidens marknadsföringskanal och företag borde bli bättre på att använda den.

  Gilla

  1. Troringen kommer att jaga dej för att du tipsar från hjärtat. Det gör jag absolut om det är något bra jag vill dela med mej.
   Min blogg är inte så mycket en tipsblogg. Därför blir det mest tips när jag har ett samarbete med nåt företag.
   Det är en bra idé. En prislista skulle ju vara super! 🙂

   Gilla

 2. Vissa har chans att ta betalt för att skriva om väskor eller smink eller what ever, vissa gillar att testa på produkter och skriva bra eller dåligt om den utan att få betalt. Så länge man är medveten om vad man gör och läsarna även är det så är det fine i min värld. Alla kommer vi inte kunna ta betalt för att skriva om en produkt.
  Plötsligt får du mig att känna mig som en sämre människa för att jag är med i Buzzador och skriver om det på bloggen.

  Gilla

  1. Det var överhuvudtaget inte meningen att du skulle ta illa vid!!
   Du har rätt som du säger. Det finns de som kanske aldrig får chansen att få lön för samarbeten. Men grejen är ju att OM man blir kontaktad att göra reklam för en produkt och man nöjer sig med en mascara som ”lön”, så leder ju utvecklingen ingen vart. Företagen fortsätter underminera bloggar trots att de är otroligt bra (och kanske gratis) marknadsföringskanaler. Varför ge sälja dej gratis? Inget annat är ju gratis i denna värld. Varför låta andra tjäna pengar på dej?

   Buzzador vill jag inte gå in på (du kan gissa vad jag tycker om dem). Som företagare skulle jag aldrig förvänta mej att någon skulle puffa mina tjänster pro bono! För att kunna kräva ett bra jobb måste man också betala för sig.
   Alla får göra som de vill, testa Buzzador eller inte. Jag ville inte alls döma någon i detta inlägg! Jag fortsatte på debatten och detta råkade vara min åsikt.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: