Vad händer med Vasa?

Gick en sväng på stan. Alltid lika trygg den här min hemstad. Fula hus i en salig blandning tillsammans med höga ståtliga sekelskifteshus. A-laget sitter på första parkett och välkomnar turister med klirrande flaskor och nerpissade byxor. En stor mörk betongklump intill gågatan. Dit ska förresten Stadium flytta in. Öppning i helgen. Och en annan privatägd affär har slutförsäljning. I helgen. Ännu en lokal som kommer att stå gapande tom.

Minst fyra inredningsaffärer har lagt lapp på luckan detta år. Ett flertal skobutiker. Och folket ropar efter ”DIN SKO”. Och efter ”STADIUM” trots att vi haft allt för många (välsorterade) sportbutiker, varav två nu inte längre finns. Men Stadium passar bra! Hennes och Gina Tricot likså.

Visst, vi lockas av billiga priser. Men utbudet minskar i och med att specialaffärerna försvinner. Servicen och det exklusiva sociala möte mellan kund och butikspersonal går vi miste om. Vi kanske inte förstår det just nu. Men vi kommer i något skede att förstå vad vi förlorat. Jag gillar personlig service och det där lilla extra. Som när jag förgäves sökte efter en snygg penna. Hade gett upp då ägaren till den lilla finlandssvenska bokhandeln, Gros, hittade en i sin källare. Tala om bra service!

Så där strosade jag med mina boys i min hemstad. Inte många gjorde det samma. Butikerna var mer eller mindre tomma. På torget, storlek oversize, stod några väderbitna envisa torgförsäljare. Har de funderat att koncenterar sin verksamhet mot gågatan för större commerce? Det skulle bara fattas att de också ger upp. Eller förlåt, ÄR TVUNGNA att ge upp.

VasaVasaVasaVasaVasaVasaVasaVasaVasaHöstskorVasa

 

4 svar till “Vad händer med Vasa?”

 1. Jo det är trist och sorgligt att se butik efter butik lägga lapp på luckan, men vi konsumenter måste ju se oss själva i spegeln och inse att det i slutändan är vi som bestämmer vilka butiker som ska finnas kvar. Jobbar själv i en betjänande butik och man blir ju ledsen ibland när kunderna provar kläder hos oss och utnyttjar vår hjälp och service men sen väljer att beställa via nätet eftersom man kan spara några euro här eller där. Det gör ju att jag känner att mitt arbete inte värdesätts alls vilket är tråkigt.

  Gilla

  1. Absolut! Det är sällan företagare själv gör något fel (visst finns det små butiker i Vasa där kundservicen suger). Det är naturligtvis vi som ska stöda och köpa i dessa butiker. Tycker dock att Vasa stad och andra lokalägare är ena stor rävar i sammanhanget. Hyrorna här är oskäliga och speciellt då man måste placera sig precis fast i torget för att kunderna ska orka komma förbi.
   Tråkigt att du känner dej utnyttjad i din service 😦 Jättetrist att höra!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: