Att veta sitt eget värde

Om någon frågar vad min man jobbar med så kan jag inte svara. Jag brukar säga att han jobbar med möten. Han kan sitta i ett möte en hel dag. På övertid. Från morgon till kväll. Ibland är det telefonkonferens även på lediga dagar.

Jag nämnde att denna vecka kommer att bestå av många möten. För mej betyder många, ett per dag. Jag hoppas på att några av dessa kommer att leda till något riktit kul. Nu när jag är i farten med att skapa ett nytt företag måste jag faktiskt göra ett bra förhandsarbete och sätta mej ner och fundera HUR jag vill profilera företaget. Sedan kommer det där med prissättning. För en som alltid vill vara till lags, vara schysst och omtyckt, är det otroligt besvärligt att sätta sitt eget värde.

När jag fotade produkter för denna firma, fick jag nästan en bitch slap av Pia som mycket strängt informerade mej om att alla företagare (speciellt vi kvinnor) ska veta sitt eget värde och våga ta betalt. Jag har tänkt mycket på det efter hennes lilla uppläxning. Om jag inte vågar ta (ordentligt) betalt så gör jag alla andra i samma situation en björntjänst. Och sig själv. Man måste lita på sin kompetens och hitta kunder som är beredda att betala för den. Jag tror knappast att någon inom kreativa yrken väljer att bli företagare för att bli rika. Nej, de väljer det för att skapa sin egen arbetsplats, kanske för downshifting och livskvalitet. Någon frihet får man inte så pass man inte är tuff nog att våga ta betalt. That’s for sure!

Jag snubblade över denna blogg, och tror absolut jag måste köpa den här boken. Fiffiga ord från en annan bloggare och företagare. Dessutom finlandssvensk.

En annan grej som blir otroligt viktigt när man startar upp företag, är networking. Ska inte underskattas! Om man dessutom jobbar ensam, kan det dessutom vara skönt att träffa andra företagare för att utbyta idéer och bollplanka med.

På fredag ska jag just göra det, networka. Det blir ett inspirationsmöte. Arbetsnamnet på vår grupp är ”tummen ur röven” och består av kreativa tjejer med olika bakgrund som har startat/vill starta/ska starta eget eller något projekt. Vi kommer brainstorma, fundera, skapa, planera och resultatet blir hoppeligen major INSPIRATION. Och kanske även någon bondar och kanske rent av hittar en businesspartner eller utbyte av tjänster. Glöm den hotfulla konkurensbilden och bjud in till samarbeten. Tror det blir bra det här!

Btw, tack alla Snakk-fans! Det känns bra att ni också saknar. Jag märkte att många varit in och lyssnat på avsnittet jag berättade om och till min förvåning så har vi fortfarande över 500 lyssnare per vecka! Not bad.

SAMSUNG CSC

16 svar till “Att veta sitt eget värde”

 1. Superbra inlägg Nadia! Att veta sitt eget värde är verkligen otroligt viktigt. Jag tycker att det är så himla svårt att bestämma priser när man till exempel ska fota, så jag tar alltid rejält underpris bara för att jag inte ”täcks” ta mer då jag inte är professionell. Suck.

  Jag är förresten också i företagsstartartagen (dock inte ensam utan i sällskap av min eminenta bloggkollega Ida-Marie) och det där inspirationsmötet lät så sjukt bra. Såna vill jag också gå på!

  Gillad av 1 person

  1. Nå då säger jag här och nu: Ta betalt! Spelar ingen roll om du inte är utbildad. Utbildning är överskattat då det kommer till kreativa yrken. Säljer du däremot skit, kanske man inte ska ta för mycket betalt 😉 Du är också välkommen med på fredag om du vill! Maila mej isf 🙂 Hejar på dej och Ida-Marie, och nu blev jag nyfiken! 😀

   Gilla

 2. Finns det plats för flera i denna grupp? Typ en liten ekonom, med eget företag vid sidan av sitt jobb, som gärna skulle dela med sig av de misstag hon själv har gjort och få inspiration av andra entreprenörer.. Hoppas hoppas!

  Gillad av 1 person

 3. Oj här valsar jag in lite sent efter att Pia länkade till inlägget. Spännande med ny firma, jag är också i startgroparna för något nytt och det är SÅ mycket som snurrar i skallen. Är så avundsjuk på ert tummen ur röven, skulle vara kul med nåt liknande i Helsingfors, borde kanske kolla om det finns nåt intresse för sånt? Lycka till med allt!

  Gilla

  1. Tack! Lycka till du med! Jag har fått förfrågningar av typer i Huvudstadsregionen om liknande ordnas där. Så kanske ni borde ordna en egen grupp. Jag är säker det finns efterfrågan.

   Gilla

   1. Ja! Måste försöka styra upp nåt. Har du kontaktuppgifterna till dem som hört av sig till dig, kanske jag kunde mejla dem och kolla om de vill träffas! Och tack, hoppas allt börjar bra för oss båda!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: