Nu gapar jag om det igen.

S p o n s r a d e  i n l ä g g alltså….Sorry folks, men jag måste bara. Igen. För jag har bloggat om detta några gånger tidigare. Så har även många andra bloggare gjort. Faktum är att det oftast är storbloggare som tar upp ämnet. Kanske för att de har mera erfarenhet än ”mindre” bloggare och ligger dem närmare hjärtat. Så därför anser jag, med den inte så stora bloggen Me, Myselfies & I, att mina inlägg är viktiga. Underbara Clara skrev idag ett väldigt bra inlägg om ämnet, men jag tänker mej att det kanske är lättare att ta till sig när en vanlig dödlig bloggare, som jag, beskriver fenomenet.

För så här ligger det till. Ni med små (och större) bloggar, ni måste börja fatta nu! Jag byggde upp en väldigt hög puls tidigare idag när jag snackade med en bloggvän om huruvida bloggare ska få betalt i produkter eller i pengar. Vi delade samma åsikt, men jag blev bara så frustrerad på politiken kring detta. Så om jag låter otrevlig nu, är det för att mitt blod fortfarande pumpar hårdare än vanligt.

Jag tänker mej att de flesta bloggare någongång fått en förfrågan om att samarbeta med ett företag. Antingen av företaget direkt eller via en något Online marketing-bolag. Jag tänker vidare att förmodligen en minimal bråkdel av dessa otaligt många bloggare har fått ett schysst erbjudande. Med schysst erbjudande menar jag att företaget i fråga har följt din blogg och vet din stil (och gillar den). Att erbjudandet är personligt, och inget jäkla mail som skickats ut till en bunt med bloggare. Och att företaget kan erbjuda ett arvode (ev. plus produkter) för din tid och för annonsplatsen på din blogg.

Vi tar ett exempel. Jag blev erbjuden ett samarbete här för ett par veckor sedan. Jag skulle skriva om produkten och sätta med några länkar. Jag skulle jag få välja ut en intressant produkt från webshoppen, som jag sedan skulle, hör och häpna, få behålla. Företaget sålde maskeradkläder. Just sayin..

Att få ett dylikt erbjudande är som en skymf! Nu kanske någon tycker jag överdriver, och säger att gratis är alltid gratis. Men det är ju det som det inte är. Först och främst sätter jag tid på bloggen, på att skriva och fota. Tid är lika med pengar. Det är uppenbart att personen i fråga inte läst min blogg. Visst, jag har barn, men min blogg är ganska långt ifrån maskerad-genren. Jag skulle aldrig någonsin göra ett sponsrat inlägg för en maskeradbutik. Inte för tusen kycklingdräkter eller tusen euros. Det skulle inte kännas naturligt och ni läsare skulle eventuellt få maten i fel hals och tro ni hamnat fel.

Jag förstår tjusningen. Att bloggare kan bli lockade av gratis produkter. Jag förstår företag som ser dessa bloggare som en ypperlig och praktiskt taget gratis marknadsföringskanal. Men vad är rätt och vad är fel. Jag tycker både bloggare och företag bär ansvaret för ett rättvist och korrekt samarbete. En bloggare som vill göra samarbeten bör kunna fakturera, dvs ha ett firmanamn och företaget som önskar produktplacera bör betala för sig.

Att ha eget företag kräver mycket marknadsföring. Den biten ska finnas med i budgeten. Att ett företag betalar för annonser i dagstidningar är självklart. Vad skulle Huvudstadsbladet säga om någon erbjöd att betala i maskeraddräkter? En sexig Halloween-outfit till chefredaktören kanske?

Jag bestämde för något år sedan att jag inte längre gör samarbeten utan betalning i riktiga pengar. Jag var tvungen att göra det. Att dra gränsen. För att hjälpa mej och andra bloggare i längden. Det kommer att ta en tid före tiderna ändras. Det krävs att flera sätter näven i bordet. Vill företaget inte betala för sig , så bidde det inget samarbete. Och där med basta.

SAMSUNG CSC

Och så ett litet leende på det.

20 svar till “Nu gapar jag om det igen.”

 1. Heja du! Än så länge har jag inte blivit erbjuden något samarbete men är faktiskt inte så intresserad. Däremot lyfter jag gärna bra typer och deras mästerverk, liksom bara för att visa att jag uppskattar det dom gör. Men det är en heeelt annan grej. 🙂

  Gillad av 1 person

 2. Amen! Jag känner att det borde genomföras ett eller flera informationstillfällen kring just detta, för jag skulle gärna samarbeta med företag på ett schysst sätt, dvs. Genom företag och riktiga pengar. För jag har apselut noll koll kring hur starta, vad gör man osv.

  Gillad av 1 person

 3. Håller med dig igen och förstår att blodtrycket hotar att stiga då du tänker på det här med kompensation för marknadsföring.
  Det är förbluffande hur en del, både läsare och icke-läsare av bloggar för att inte tala om förståsigpåare, förstår eller kan sätta sig in i hur mycket tid vissa bloggare verkligen lägger ner på sina bloggar.
  Tack för ännu ett bra inlägg!

  Gillad av 1 person

  1. Tack för att du läser och kommentera! Alla har sina synpunkter och sätt. Men i grund och botten är det bara så självklart att företag ska betala för sig och bloggare ska kräva betalt. Punkt. 🙂

   Gilla

 4. Fråga företaget som erbjuder dig ett lyxigt shampopaket i ersättning om de tror att också hyresvärden mottar det som betalning sen när du skall betala hyran med dina hård förtjänade.. produkter. Däremot en sak som jag undrar (skulle gärna använda bloggsamarbeten mer om det var utvecklat) varför finns det så luddigt med information? Är det inte seriös business eller? Varför kan man inte skriva ur priser, materialanvändning, tillvägagångssätt etc. Tidningar, radio och tv har alla prislistor och inget att dölja.

  Gillad av 1 person

 5. Bra att du skriver ut så konkret dessutom. Annars brukar det bara vara vagt om att bloggare måste våga ta betalt. JO, men dela med er vad det betyder! Har fått en blygsam del samarbetsförfrågningar – både personliga och massmail – och jag blir oftast förvirrad vad jag egentligen skulle kunna ta betalt, men 98% av gånger så glider mailen nog bara mig förbi. Min blogg är liten, och de få samarbeten jag vill göra så är ju för att produkten är bra, men då är också företaget ofta litet. Dilemma.

  Gillad av 1 person

  1. Dilemmat ja! Även om din blogg är ”liten” så gör du samma jobb som en en med större. Du kanske är mer nischad än en stor blogg och därför kan produkterna du marknadsför nå ut bättre till RÄTT konsumenter. Underskatta inte din blogg 😉

   Gilla

 6. Råkade snurra in på den här bloggen och fann det du skriver otroligt intressant, det är ofta jag får förfrågningar om att skriva inlägg för en gratis produkt eller liknade.. Visst ibland har jag sökt det själv ibland inte. Ett företag skrev till och med att jag skulle vara tacksam för att jag fick 600 kr på mitt paypal konto.

  Jag anser att jag är seriös och jag fakturerar alla mina uppdrag. Att erbjuda mig en skitsumma för 600 kr är ett hån mot mig. Jag lägger ner både tid och kraft för att utforma mina inlägg. Borde det inte då vara rimligt med ett seriöst arvode för det jag gör.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: